З мішком горіхів на світовий ринок ніхто не їде

У будь-якому європейському супермаркеті кілограм лущеного горіха грецького, фундука (ліщини) чи мигдалю коштує не менше 10 євро. Дефіцит пропозицій щодо горіхоплідних тільки у країнах Західної Європи становить нині понад 100 тисяч тонн.  Італія, Німеччина,  країни Скандинавії готові хоч зараз закупити в України великі партії горіхових плодів. Щороку попит на надзвичайно поживні, з лікувальними властивостями дари горіхових садів, зростає.

Тобто, зараз є  надзвичайно сприятливі передумови з успіхом торгувати горіхами на міжнародному ринку. Аби лиш наші агрофірми та сільгосппідприємства вирощували  їх у достатній кількості. 

На жаль, сьогодні виробництво плодів горіха грецького, - розповідає  начальник інспекції, державний інспектор України з розсадництва  Української державної помологічно-ампелографічної інспекції міністерства агрополітики України Юрій Гудзій, - ведеться екстенсивним методом.  Основні площі цієї культури зосереджені у підсобних господарствах населення. Це 14,6 тисячі гектарів, які дають щороку  до 99,7 відсотка валових зборів плодів. Сільгосппідприємства мають лише 1 тисячу гектарів і виробляють близько 300 тонн горіхових плодів.  Мізерні площі зайняті під фундуком та мигдалем – всього по 100 гектарів.

Довідка
За даними Держкомстату України середньорічні валові збори у нас в країні складають 83 тисячі тонн плодів. З них 99,7 відсотка припадає на культуру горіха грецького. Щороку Україна експортує 18,5 тисячі тонн плодів горіхоплідних культур і ввозить з-за кордону в середньому 11 тисяч тонн.

Що ж заважає сучасним  аграріям розширювати площі під горіхоплідні культури і братися за прибутковий бізнес?

- Розвиток промислового горіхівництва,- переконаний Юрій  Гудзій, - гальмується недостатнім виробництвом садивного матеріалу та відсутністю поширення сортових типів насаджень. У передових аграрних країнах, насамперед у Франції,  вже давно залишилося у минулому розмноження горіха грецького та інших горіхоплідних культур з допомогою сіянців. Французькі селекціонери і технологи, незаперечні «законодавці мод» у горіхівництві, вивели десятки високопродуктивних сортів цих цінних культур. Тепер на світовому ринку з  продажу саджанців сортового щепленого горіха Франція впевнено лідирує. У них створено цілу індустрію виробництва садивного матеріалу, проектування і вирощування горіхових садів та переробку плодів.  

В Україні щеплений садивний матеріал лиш починають виробляти. У 2006-2008 роках  у кількох сільгосппідприємствах було вирощено  6-7 тисяч штук саджанців, які використали для посадки горіхових садів на площі близько 25-30 гектарів щорічно. Цього року ситуація дещо покращилася. Згідно затвердженої проектно-кошторисної документації, за останні чотири роки заплановано створити горіхоплідних садів на площі 695 гектарів.  Щоб здійснити цей проект потрібно подолати дефіцит садивного матеріалу, як мінімум,  у 23 тисячі штук саджанців.

Про проблеми розвитку вітчизняної галузі, у тому числі селекції і виробництва  конкурентних на міжнародному ринку саджанців щепленого сортового горіха, йшлося на науково-практичному семінарі, який відбувся у Черкасах. Його учасники, члени асоціації горіховодів України, науковці-селекціонери, фермери ознайомилися з недавно створеним тут спільним українсько-молдовсько-французьким підприємством – технологічним центром горіхоплідних культур «Лінард». Попри свою молодість, ця сучасна і потужна структура вже посіла одне з провідних  місць у царині українського виробництва щеплених горіхових саджанців. Зокрема, «Лінард» спроможний видати щороку «на-гора» понад 200 тисяч сертифікованих саджанців грецького горіха, а також необхідну кількість фундука чи горіха на деревину. При технологічному центрі функціонує виробнича майстерня зимового щеплення з камерами стратифікації, теплиця для загартовування посадкового матеріалу, 10-гектарний маточно-живцевий сад з колекцією 11 сортів горіха і 10-гектарний розсадник дорощування з системою зрошення.

Звичайно, без державної допомоги чи інвесторів створювати такі центри практично неможливо,- ділиться своїм баченням розвитку горіхівництва присутній на семінарі народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Сергій Терещук. – Мої колеги-парламентарії це добре розуміють й підтримують ініціативи нашого Комітету щодо створення для нової галузі відповідної законодавчої бази. Мінагрополітики України також енергійно допомагає у цій справі. Наказом міністерства від 9 травня 2009 року виділено кошти для розроблення галузевої програми розвитку горіхоплідних культур в Україні до 2025 року.

Довідка
Лише 7 відсотків поверхні земної кулі придатні для вирощування горіхоплідних культур, на території України це також можливо. До 2025 року в Україні заплановано створити 17,5 тисячі га. промислових горіхоплідних насаджень з використанням кращих сортів вітчизняної селекції. Це дасть змогу щороку додатково одержувати близько 60 тисяч тонн високоякісних плодів і наблизитися до стандартів їх споживання.
Оптимальний фізіологічний стандарт становить 3,6 кілограма горіхів на рік на одну особу. У світі нині споживають лише 1,8 кілограма, у нас в Країні ще менше.

Й ще один наказ Міністерства агрополітики України, виданий у жовтні цього року, особливо порадував горіховодів.  Згідно цього документа держава відшкодовуватиме витрати на придбання садивного матеріалу, на створення горіхоплідних насаджень, догляд за молодими насадженнями та на зрошення. Сьогодні, повідомив  Юрій Гудзій, вже виділено на ці цілі 129,3 мільйона гривень. До кінця року планується також відшкодувати підприємствам, які будують  холодильники з регульованим газовим середовищем, до 25 відсотків  затрачених коштів. Всі ці заходи сприятимуть перетворенню вітчизняного горіхівництва з доморощеної артілі у сучасну, високоприбуткову галузь. У потужну індустрію, котра вироблятиме для внутрішнього і зовнішнього ринків тисячі тонн цінного продукту.

«Бо з мішком горіхів на плечах,- підкреслив Сергій Терещук, - немає чого робити на світовому ринку».

Лідія Титаренко.