Застосування
Ядро дуже поживне, використовується в їжу в свіжому вигляді, а також як сировина в кондитерської промисловості для виготовлення халви і інших східних солодощів. Із зелених плодів готують варення, пікулі, лікарські препарати, отримують вітаміни. Завдяки високому вмісту білкових поживних речовин і з'єднань волоські горіхи призначають людям, ослабленим хворобами, страждаючим авітамінозом, занепадом сил і загальним ослабленням організму.
Горіхове масло використовують в їжу, на кращі сорти фарб, мила, лаків, туші, для отримання ефірних масел.
Макуха - високопоживний корм для худоби і птахів. З листя, кори стовбура і коріння отримують дуже міцну чорну і коричневу фарбу для тканин, дерева і волосся; з оболонки горіхів - дубильні речовини.




Застосування волоського горіха в медицині

У ядрах волоського горіха знаходиться білок (18%), цукор, висихаюче жирне масло (до 75%), провітамін А, вітаміни С, Е, Р, D, групи В, мінеральні речовини (залізо, фосфор, магній, калій, кальцій, кобальт, йод, мідь), дубильні речовини. Жирне масло складається з гліцеридів, лимонної, стеаринової, олеїнової, лінолевої, пальмітинової, ліноленової кислот. Більше всього вітаміну С міститься в оболонці незрілих плодів, і по його кількості вона не поступається цитрусовим, чорній смородині і шипшині. Тому з оболонок незрілих плодів волоського горіха готують вітамінні концентрати. У навколоплоднику знаходиться також багато дубильних речовин, органічні кислоти, кумарини, хінони, провітамін А, і фарбувальна речовина юглон, що володіє бактерицидною дією. З оболонки виділений бетаситостерол. У шкаралупі містяться фенолкарбонові кислоти, дубильні речовини і кумарини, в пеликулі (тонкій бурій шкірці, що покриває плід) — стероїди, фенол-карбонові кислоти, дубильні речовини і кумарини. У горіховому листі містяться дубильні речовини (3—4%), глікозиди, флавоноїди, ефірне масло, юглон, інозит, каротиноїди, вітаміни С, В1 і Р і дуже багато (до 30%) провітаміну А. Майські листя волоського горіха за змістом вітаміну С і провітаміну А не поступаються шипшині.

Детальніше...